top of page
Zoeken
  • Sabrina Karskens

Zwanger worden met PCOS

Zwanger worden is helaas niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Als je klaar bent voor een gezin maar je hebt PCOS dan kan zwanger worden een frustrerend en moeilijk proces zijn.

PCOS is een van de belangrijkste oorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Dit komt voornamelijk doordat vrouwen met PCOS een uitblijvende eisprong kunnen hebben, er hormonale disbalansen kunnen zijn en doordat er een grotere kans op een miskraam is.

Als de diagnose PCOS gesteld wordt dan zegt de dokter vaak dat je terug kan komen als je een kinderwens hebt. Er wordt dan eisprong opgewekt met medicijnen. Maar wat nou als je liever zwanger wordt zonder hulp van de dokter?

In dat geval is er gelukkig nog heel veel dat je zelf kan proberen! Met de juiste aanpassingen in je voeding en leefstijl kan er in veel gevallen gewoon een zwangerschap ontstaan. Dit kan moeilijk zijn maar is het allemaal waard.

Toen ik zelf uitvond dat ik PCOS had was een kinderwens nog helemaal niet aan de orde. Wel heb ik toen mijn levensstijl compleet omgegooid omdat ik graag weer een gezond lichaam wilde. Toen het moment aanbrak dat ik wel aan kinderen wilde beginnen was mijn cyclus inmiddels alweer enkele jaren terug en had ik alle vervelende PCOS symptomen onder controle. Dit resulteerde in een zwangerschap in de allereerste maand dat wij voor een kindje gingen! Het omgooien van mijn eet- en leefstijl heeft zich dus dubbel en dwars uitbetaald.

Als je dus nu nog geen kinderwens hebt kan wel verstandig zijn om alvast met nieuwe eet en leefstijl gewoontes te beginnen. Dit kan veel teleurstelling en frustratie voorkomen tegen de tijd dat je wel voor kinderen wil gaan.

Waar te beginnen?

Start met je dieet. Dit is toch wel de belangrijkste factor in het weer gezond maken van je lichaam zodat deze helemaal klaar is voor een kindje. Probeer je bloedsuiker stabiel te houden door suiker en snelle koolhydraten te laten staan. Snelle koolhydraten zijn bijvoorbeeld wit brood, witte rijst en aardappelen. Eet flink veel groenten en probeer dit ook toe te voegen aan je lunch.

Zorg dat je niet te veel stress in je leven hebt. Dit kan best een uitdaging zijn, want als je al een tijd zwanger probeert te worden brengt dit natuurlijk ook stress met zich mee. Probeer toch niet te veel druk op jezelf te leggen. Je lichaam heeft tijd nodig om je nieuwe gezondere gewoontes op zich in te laten werken en je menstruatie weer op gang te laten komen.

Start met bewegen. Idealiter doe je dit voor het eten. Ga niet als een gek sporten want dat kan juist averechts werken. Bouw het rustig op en doe wat je leuk vindt. Probeer ook wat krachttraining te doen want hier maakt je lichaam weer insulinereceptoren door aan.

Naast je dieet zijn er ook enkele supplementen die erg goed kunnen helpen.

Als laatste kan het erg nuttig zijn om je cyclus te gaan bijhouden. Ik heb zelf een hele tijd de Natural Cycles app gebruikt. Door elke ochtend mijn temperatuur op te meten en in de app te registreren wist deze ook te vertellen of ik wel een ovulatie had gehad die maand. Je krijgt inzicht in je cyclus en de dagen waarop je hoogstwaarschijnlijk wel en niet vruchtbaar bent.

Leg jezelf niet te veel druk op en geloof in je lichaam! Met de juiste zorg en aandacht zal deze vanzelf weer in balans komen.

Wil je hulp bij het onder controle krijgen van jouw PCOS? Neem dan contact op via het contactformulier.

Liefs Sabrina


49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page