top of page

Wat is PCOS?

Heb jij de diagnose PCOS ontvangen en wil je weten wat dit precies is? Ik leg het je graag uit.

PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Het komt bij ongeveer 5 à 15 procent van alle vrouwen voor en wereldwijd wordt geschat dat er 116 miljoen vrouwen mee te kampen hebben. Het is daarmee de meest voorkomende hormonale aandoening bij vrouwen die in hun vruchtbare periode zitten. Je bent dus niet alleen!

PCOS is een syndroom (en dus geen ziekte). Dit betekent dat er een heel stel symptomen zijn waarvan jij er misschien enkele hebt. Een ander met PCOS kan dus hele andere symptomen hebben dan waar jij last van hebt. Zo is PCOS voor iedereen anders en dus heel persoonlijk. Daarom is het erg belangrijk om per individu te kijken hoe de PCOS het best aangepakt kan worden. Er is helaas geen one-size-fits all.

Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) betekent letterlijk dat er meerdere (Poly) vloeistof blaasjes (Cysten) in de eierstok (Ovarium) aanwezig zijn. De officiële diagnose PCOS wordt gesteld als je minimaal twee van de volgende symptomen hebt.


  • Een uitblijvende menstruatie of een onregelmatige menstruatie (minder dan 8x per jaar).

  • Cysten op je eierstokken. Dit kan worden vastgesteld door een echoscopie. 

  • Klachten die worden veroorzaakt door een verhoogd mannelijk hormoon (o.a testosteron) in het bloed, zoals bijvoorbeeld acne, overgewicht, haaruitval of overbeharing.

Wat is PCOS?: Nieuws en tips
bottom of page