top of page
Zoeken
  • Sabrina Karskens

Overbeharing / Hirsutisme bij PCOS: Wat kun je er aan doen?

Overbeharing is een veelvoorkomend probleem dat vrouwen met het polycystisch ovariumsyndroom (PCOS) kunnen ervaren. Overbeharing, ook wel hirsutisme genoemd, verwijst naar de abnormale groei van overtollig lichaamshaar op plaatsen waar het doorgaans voorkomt bij mannen.


Overbeharing bij PCOS is meestal het gevolg van hormonale onevenwichtigheden, met name een verhoogd niveau van mannelijke hormonen, zoals testosteron. Vrouwen met PCOS hebben vaak hogere testosteronspiegels dan normaal. Dit kan leiden tot de groei van donkerder, dikker en meer zichtbaar haar op plaatsen zoals het gezicht, de borst, de buik en de rug.


Daarnaast is insulineresistentie ook geassocieerd met overbeharing en hier heeft de overgrote meerderheid met PCOS last van. Insulineresistentie kan leiden tot een verhoogde productie van insuline en de insulinegroei-factor (IGF-1), wat op zijn beurt kan bijdragen aan een verhoogde productie van testosteron en overbeharing.

Behandelingsmogelijkheden voor overbeharing bij PCOS:

  1. Aanpassingen aan de voeding en leefstijl: Door aanpassingen in zowel voeding, sport als stress reductie kan insulineresistentie verminderd worden wat op zijn beurt hirsutisme weer kan verminderen. Dit is de meest duurzame oplossing aangezien de overbeharing op deze manier van binnenuit wordt aangepakt door de hormonen weer in balans te krijgen. De overige behandelingen zijn tijdelijke oplossingen.

  2. Harsen of epileren: Voor het verwijderen van ongewenst lichaamshaar zijn er verschillende methoden beschikbaar, zoals harsen, epileren of threading. Deze methoden verwijderen het haar tijdelijk, maar kunnen effectief zijn bij het verminderen van zichtbare haargroei. Regelmatig gebruik kan de haargroei ook dunner maken.

  3. Elektrolyse: Elektrolyse is een behandeling waarbij individuele haarzakjes worden vernietigd met behulp van een elektrische stroom. Deze methode kan langdurige resultaten opleveren, maar kan meerdere sessies vereisen om het gewenste effect te bereiken.

  4. Laserontharing: Laserontharing maakt gebruik van geconcentreerde lichtpulsen om de haarzakjes te verwarmen en te vernietigen. Het kan effectief zijn bij het verminderen van haargroei op de lange termijn, maar kan ook meerdere sessies vereisen.

Overbeharing bij PCOS kan een bron van ongemak en zelfbewustzijn zijn, maar er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden beschikbaar. Wil je weten welke leefstijl aanpassingen kunnen helpen om overbeharing bij PCOS te verminderen? Neem dan contact op, ik help je hier graag mee!


Liefs Sabrina
226 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page