top of page

De menstruatie

Om te menstrueren ontwikkelen er normaal gesproken enkele eiblaasjes in de eierstokken. Daarvan groeit er uiteindelijk één eiblaasje verder. De eicel komt los uit het eiblaasje en er vindt een eisprong plaats. 

Bij vrouwen met PCOS worden er meerdere eiblaasjes gevormd waarvan er geen of maar een enkele uiteindelijk volledig uitgroeien. Deze onderontwikkelde eiblaasjes worden cysten genoemd en zijn te zien met een echoscopie. Ze worden veroorzaakt door een verstoring in de natuurlijke hormoonbalans.

Wanneer er normaal gesproken een eisprong heeft plaatsgevonden kan de eicel bevrucht worden. Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden stoot de baarmoeder het baarmoederslijmvlies af en word je ongesteld. 

Doordat de eisprong bij PCOS vaak niet plaatsvindt wordt er geen baarmoederslijmvlies afgestoten en zal je dus ook niet menstrueren. Ook kun je niet zwanger worden als er geen eisprong heeft plaatsgevonden. Vrouwen met PCOS zijn daarom verminderd vruchtbaar en hebben een kleinere kans op zwangerschap.

Een normale menstruatiecyclus treedt ongeveer dertien à veertien keer per jaar op. Bij PCOS is de periode tussen de menstruaties vaak langer, zo’n vijf à zes weken (oligomenorroe) waardoor en acht menstruaties of minder per jaar zijn. Soms blijft de menstruatie een half jaar of langer weg (amenorroe).

Wil jij van je PCOS klachten af komen? Neem dan contact op.

De menstruatie: News
bottom of page