top of page
Zoeken
  • Sabrina Karskens

Acne bij PCOS: Waar komt het door en wat kun je er aan doen?

Acne is een veelvoorkomende symptoom bij vrouwen met polycystisch ovariumsyndroom (PCOS). De hormonale schommelingen die bij PCOS komen kijken spelen hier een belangrijke rol in. Vrouwen met PCOS hebben vaak verhoogde niveaus van androgenen, zoals testosteron, in hun lichaam. Deze verhoogde androgeenspiegels kunnen leiden tot overmatige talgproductie in de huid en verstopte poriën, wat op zijn beurt kan resulteren in acne-uitbarstingen.


Daarnaast kan insulineresistentie, een veelvoorkomende aandoening bij PCOS, ook bijdragen aan het ontstaan van acne. Insulineresistentie veroorzaakt hoge insulinespiegels in het bloed, wat de productie van androgenen kan verhogen en ontstekingsreacties in de huid kan bevorderen.


Behandelingsbenaderingen voor acne bij PCOS:

  1. Leefstijl aanpassingen: Hoewel er geen specifiek dieet is dat acne bij PCOS volledig kan genezen, kunnen bepaalde aanpassingen in de voeding gunstig zijn. Het vermijden van geraffineerde suikers en snelle koolhydraten, en het kiezen voor een voedingspatroon met een lage glycemische index, kan helpen bij het reguleren van insulinespiegels en het verminderen van ontstekingen in de huid.

  2. Topische behandelingen: Verschillende topische behandelingen kunnen worden gebruikt om acne bij PCOS aan te pakken. Benzoylperoxide, salicylzuur en retinoïden zijn enkele veelgebruikte ingrediënten die helpen bij het verminderen van ontstekingen, het doden van bacteriën en het reguleren van de celvernieuwing.

  3. Huidverzorging: Een goede huidverzorgingsroutine is essentieel bij de behandeling van acne. Reinig de huid voorzichtig met milde reinigingsmiddelen, vermijd het uitknijpen van puistjes en gebruik olievrije, niet-comedogene moisturizers en zonnebrandcrèmes om de poriën niet te verstoppen.

Acne bij PCOS kan een bron van frustratie en ongemak zijn, maar er zijn effectieve behandelingsbenaderingen beschikbaar. Het in balans brengen van hormonen door leefstijl aanpassingen, topische behandelingen en een goede huidverzorging kunnen allemaal bijdragen aan het verminderen van acne-uitbarstingen en het verbeteren van de huidconditie.


Wil je weten welke leefstijlaanpassingen kunnen helpen om acne bij PCOS te verminderen? Neem dan contact op, ik help je hier graag mee!

Groetjes Sabrina

148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page