top of page
Zoeken
  • Sabrina Karskens

Lijnzaad als superfood bij PCOS

Lijnzaad heeft een paar hele gunstige eigenschappen als je last hebt van symptomen als acne, overbeharing of haaruitval bij PCOS. Een aanrader om toe te voegen aan je dieet! Maar hoe werkt lijnzaad precies?

Vrouwen met PCOS hebben vaak verhoogde testosteronwaardes in het bloed. Testosteron veroorzaakt dan ook veel van de vervelende symptomen van PCOS. Lijnzaad kan de testosteronwaardes verlagen.

SHBG

SHBG (Sex Hormone Bindend Globuline) bindt zich aan testosteron waardoor testosteron zijn werk niet meer kan doen. Normaalgesproken is dit het geval bij ongeveer 95 a 98% van het testosteron in ons bloed. Het testosteron dat gebonden is aan SHBG is inactief en je hebt daardoor ook niet de negatieve effecten van testosteron zoals overbeharing, mannelijke kaalheid of acne. Maar bij vrouwen met PCOS is SHBG vaak laag. Daardoor blijft er veel testosteron in het bloed rondzwerven dat voor die vervelende symptomen kan zorgen.

Lignanen

In lijnzaad zitten ontzettend veel lignanen. Wel 800 keer zo veel als in de meeste andere voedingsmiddelen. Lignanen stimuleren onze lever om SHBG aan te maken. Doordat er meer SHBG in je bloed komt kan het meer testosteron binden en blijft er minder testosteron “vrij rondzweven” om vervelende symptomen te veroorzaken. Daarnaast onderdrukken lignanen de werking van het 5-a-reductase enzym. Dit is het enzym dat converteert naar DHT, de testosteron vorm die kaalheid veroorzaakt.

Andere voordelen lijnzaad

Buiten de verlaging van de testosteronspiegel en de werking tegen mannelijke kaalheid heeft lijnzaad nog een paar voordelen. De lignanen in lijnzaad werken ook als antioxidant waardoor ze de ontwikkeling van kanker kunnen remmen. Daarnaast zit lijnzaad ook boordevol omega-3. Dit is weer erg belangrijk voor de verhoging van de insulinegevoeligheid, afname van de ontstekingsreacties en het verhogen van de vruchtbaarheid bij PCOS.

Vers gemalen lijnzaad

Je kan lijnzaad gewoon in de supermarkt kopen. Daar heb je vaak zelfs al gebroken lijnzaad. Maar laat dat nou net geen goed idee zijn! Lijnzaad oxideert heel snel als het gebroken is doordat het veel onverzadigde vetzuren bevat. Eigenlijk is je lijnzaad dan dus al bedorven.

Koop daarom heel lijnzaad. Deze kun je gemakkelijk malen met een elektrisch koffiebonen molentje voordat je het aan je maaltijd of smoothie toevoegt. Zo kun je optimaal profiteren van alle voordelen die lijnzaad je biedt.

Wil je hulp bij het onder controle krijgen van jouw PCOS? Neem dan contact op via het contactformulier.

Liefs Sabrina
908 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page