top of page
Zoeken
  • Sabrina Karskens

Het positieve effect van kaneel op PCOS

Ik ben zelf gek op kaneel. Ik strooi het in mijn havermout, doe het over de boekweitpannenkoeken en stop het in bananenbrood. En dat komt mooi uit, want kaneel heeft meerdere eigenschappen die een positief effect hebben op PCOS.

Kaneel

Kaneel komt van het Latijnse woord canella, dat stokje betekent. Van oorsprong komt het uit Sri Lanka, dat vroeger onder de naam Ceylon bekend stond. Kaneel komt bij de kaneelboom vandaan. Het wordt gewonnen door de binnenste bast van de kaneelboom op te rollen en te drogen. Het is een van de bekendste specerijen en er worden tal van gezondheidsvoordelen aan kaneel toegeschreven. Zo zou kaneel onder andere (1):

  • Het cholesterol weer in balans kunnen krijgen.

  • Hersenziektes zoals Alzheimer en Parkinson voorkomen.

  • De groei van schimmels en bacteriën remmen.

  • Helpen bij een slechte adem.

  • Als antioxidant werken waardoor veroudering wordt tegengegaan.

Als dat niet al genoeg reden is om aan de kaneel te gaan zijn er ook nog eens tal van voordelen voor vrouwen met PCOS.

Kaneel en insulineresistentie

Veel vrouwen met PCOS hebben te maken met insulineresistentie en een schommelende bloedsuikerspiegel. Kaneel werkt heel regulerend op de bloedsuikerspiegel. Het zorgt ervoor dat koolhydraten langzamer worden opgenomen waardoor de bloedsuikerpiek na het eten minder hoog wordt. Daarnaast helpt het onze cellen weer gevoeliger te worden voor insuline. Beide dragen eraan bij dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Dit is erg belangrijk want als het lichaam veel insuline moet produceren om de bloedsuikerspiegel naar beneden te halen, gaat het tegelijkertijd testosteron produceren in de eierstokken. Dit teveel aan testosteron zorgt voor heel veel van de vervelende PCOS symptomen zoals acne, overbeharing op het lichaam en haaruitval op het hoofd. (2, 3, 4, 5, 6)

Kaneel en ontstekingen

Daarnaast werkt kaneel ook nog eens ontstekingsremmend. Vrouwen met PCOS hebben over het algemeen meer ontstekingsactiviteit in het lichaam. Dit worden laaggradige ontstekingen in het lichaam genoemd. Deze laaggradige ontstekingen zorgen weer voor een hogere insuline productie met alle gevolgen van dien. Heel fijn dus dat kaneel zorgt dat de ontstekingsactiviteit in het lichaam geremd wordt. (7)

Kaneel en progesteron

Kaneel bevat van nature een chemische stof genaamd cinnamaldehyde. Deze stof verhoogt het hormoon progesteron en vermindert de productie van testosteron. Zoals eerder aangegeven zorgt te veel testosteron in het lichaam voor tal van vervelende PCOS symptomen. Het is daarom fijn dat kaneel dit verlaagt. Maar ook de verhoging van het hormoon progesteron kan voor voordelen zorgen bij vrouwen met PCOS. Progesteron is namelijk vaak aan de lage kant als je PCOS hebt. Dit komt doordat de productie van testosteron, oestrogeen en cortisol ten koste gaat van de productie van progesteron. Allemaal hormonen die vaak juist te veel worden geproduceerd bij PCOS en er dus voor zorgen dat er te weinig progesteron wordt aangemaakt. Als je dan te weinig progesteron hebt kan dat zorgen voor onder andere menstruatiekrampen, schommelingen in je humeur, gespannen borsten en een opgeblazen gevoel. Niet fijn, en daarom hartstikke goed dat kaneel helpt bij de productie van progesteron. (8, 9)

Coumarine

In kaneel zit ook coumarine. Dit is een stof die schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het kan leverschade veroorzaken, de bloedstolling remmen en op de lange termijn kanker veroorzaken. Dit zit vooral van nature in chinese kaneel. Je hebt ook Ceylon kaneel en daar zit een heel laag coumarine gehalte in. (10)

Kaneel is dus met recht een super specerij dat een mooi plekje verdient in een PCOS dieet. Het is gelukkig ook nog eens heerlijk, dus het is makkelijk te integreren in je dieet.

Meer hulp nodig?

Mocht je nog meer tips willen om met je PCOS aan de slag te gaan neem dan contact op via het contactformulier. Ik help je graag om van jouw PCOS klachten af te komen.

Liefs Sabrina
268 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page