top of page
Zoeken
  • Sabrina Karskens

Sport en PCOS

Het is bij iedereen bekend dat sporten goed is voor de gezondheid. Toch ligt dit bij PCOS net iets genuanceerder. Soms kan sporten zelfs meer kwaad dan goed doen. Hoe komt dat en wat is de juiste manier van sporten?

Beweging is erg belangrijk in het onder controle krijgen van PCOS. Als je op de juiste manier sport zorgt het er voor dat insulineresistentie en laaggradige ontstekingen in het lichaam minder worden.

Wanneer is sporten slecht voor PCOS?

Sporten kan PCOS verergeren. Dit is met name het geval als er te veel, te intens en te vaak gesport wordt. Voor veel mensen klinkt dit als muziek in de oren want je kan dus beter niet te fanatiek sporten met PCOS!

Als er te vaak of te intensief gesport wordt gaat het lichaam cortisol aanmaken, het stresshormoon. Cortisol zorgt er voor dat je bloedsuikerspiegel constant iets verhoogd is zodat je genoeg energie hebt om met de stress situatie om te gaan. Doordat je bloedsuiker constant een beetje verhoogd is door de cortisol wordt insulineresistentie erger.

Vrouwen met PCOS die af willen vallen hebben de neiging om flink te gaan sporten. Juist omdat het afvallen zo moeilijk kan gaan. Dit werkt averechts. Doordat de insulineresistentie erger wordt gaat het afvallen nog moeilijker.

Maar er is nog een reden dat te fanatiek sporten slecht is voor PCOS. De aanmaak van cortisol gaat namelijk ten koste van de aanmaak van progesteron. Minder progesteron zorgt ervoor dat de menstruatiecyclus langer wordt. Het kan er zelfs voor zorgen dat de kans op een miskraam toeneemt doordat de innesteling van een embryo moeilijker wordt met te weinig progesteron.

Nuchter bewegen en krachttraining.

Hoe sport je dan wel om je PCOS te verbeteren? Zoals uitgelegd is het dus belangrijk om niet te intensief en te vaak te sporten. Gelukkig zijn er manieren van sporten die juist heel goed zijn voor PCOS.

Het is heel goed voor de insulinegevoeligheid om voor het eten te bewegen. Je beweegt dan op een nuchtere maag.

Er zijn meerdere membraaneiwitten die suiker in ons bloed kunnen transporteren. Dit worden glucose transporters, oftewel GLUT genoemd. Deze kunnen dus suiker uit ons bloed halen en onze bloedsuikerspiegel verlagen. GLUT4 is afhankelijk van insuline en GLUT1 is onafhankelijk van insuline. Belgisch onderzoek heeft laten zien dat nuchter bewegen zorgt voor een stijging van 28% van GLUT4. Lichamelijke inspanning zorgt ook dat de aanmaak van GLUT1 gestimuleerd wordt. Nuchter bewegen is dus super voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Het lichaam kan veel makkelijker de suikers opnemen. (1, 2, 3, 4)

Evolutionair gezien is dat ook heel logisch. Je zette niet meteen bakje cornflakes neer als je wakker werd. Na het opstaan moest er eten verzameld worden. Je bewoog dus automatisch voor het eten. Ons lichaam is hier op ingesteld. Dit kan vrij makkelijk in het dagelijks leven geïntegreerd worden. Fiets bijvoorbeeld eerst naar werk en neem daar je ontbijt. Of ga voor de lunch lekker 20 minuten wandelen.

Het zijn onze spieren zijn verantwoordelijk voor wel 75% van de suikeropname uit ons bloed. Het is daarom ook belangrijk om de spieren goed te trainen. Onderzoek heeft aangetoond dat de hoger het percentage spiermassa ten opzichte van je totale lichaamsgewicht is, hoe gevoeliger de insuline receptoren zijn. Krachttraining zorgt er voor dat de insulinereceptoren weer gevoeliger worden. Super fijn dus als je insulineresistentie hebt en daardoor juist minder gevoelige insulinereceptoren hebt. (5, 6)

Het is bij PCOS dus erg belangrijk om op de juiste manier te sporten. Als je dit doet kan het super goed helpen om PCOS onder controle te krijgen. Wil jij ook hulp om PCOS onder de duim te krijgen neemt dan contact op. Ik help je graag!

Liefs,

Sabrina



1.073 weergaven0 opmerkingen

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page