top of page
Zoeken
  • Sabrina Karskens

PCOS zonder overgewicht (oftewel lean / skinny PCOS)

PCOS wordt vaak geassocieerd met overgewicht. En dit is ook zeer regelmatig het geval. Maar in meer dan 30% van de PCOS gevallen is er geen sprake van overgewicht. Dit wordt ook wel ‘lean’ of ‘skinny’ PCOS genoemd. Het standaard doktersadvies bij een PCOS diagnose is: ‘Begin met afvallen’. Maar hoe komen de dames met skinny PCOS dan van hun klachten af?


Ondanks dat er geen sprake is van overgewicht zijn andere klassieke PCOS symptomen vaak wel aanwezig. Denk aan het uitblijven van de menstruatie en vruchtbaarheidsproblemen, cysten op de eierstokken, acne, overbeharing en haaruitval. En ook al wordt het vaak met overgewicht geassocieerd, ook de dames met skinny PCOS hebben een verhoogde kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.


Doordat PCOS zo sterk geassocieerd wordt met overgewicht lopen slanke vrouwen die hormonale anticonceptie nemen vaak jaren ongediagnosticeerd met PCOS rond. Pas op het moment dat ze met de hormonale anticonceptie stoppen komen ze er achter dat ze PCOS hebben. Dit is helaas vaak op het moment dat er een kinderwens de kop op steekt. Dat is zonde want er kan veel aan PCOS gedaan worden voor die tijd.


Toen ik zelf de diagnose PCOS kreeg had ik ook geen overgewicht. Toch bleef mijn menstruatie uit en zaten er cystes op mijn eierstokken. Ik had ontzettend veel last van acne en hier en daar een ongewenste haar. Omdat ik geen overgewicht had kreeg ik geen afval advies van de dokter. Het advies bleef eigenlijk volledig uit.


Voeding en lean PCOS


Bij cliënten die geen overgewicht hebben hoor ik wel eens dat ze geen voedingsadvies nodig hebben omdat ze niet kampen met overgewicht. Maar klopt dat wel?


Nee dit klopt helaas niet. Ook dames die slank zijn met PCOS kunnen insulineresistentie hebben en zijn daarmee heel erg gebaat bij een gezonde levensstijl. (1) In veel gevallen is dit alsnog de oorzaak van veel PCOS klachten. Lees hier meer over insulineresistentie. Als het lichaam insuline produceert om de bloedsuikerspiegel naar beneden te halen produceert het ook testosteron. De veroorzaker van veel vervelende PCOS symptomen zoals acne, overbeharing en haaruitval waar ook dames met lean PCOS mee te maken hebben.


Hoe kan je dit het beste tegen gaan? Door de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden gedurende de dag. Dit doe je onder andere door:

  • Geraffineerde suikers te schrappen

  • De snelle koolhydraten te laten staan en alleen langzame koolhydraten eten.

  • Voeg gezonde vetten en eiwitten toe in je dieet (bijvoorbeeld ongebrande noten of avocado).

  • Meer vezels te eten. Deze zitten o.a. In groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten.


Dit is ook voor slanke dames vaak een gezonder dieet dan ze tot dan toe gewend zijn. Zorg er dus wel voor dat je goede porties eet zodat je niet afvalt.


Naast gezond eten zijn er ook supplementen die erg goed zijn bij lean PCOS


Stress en lean PCOS


Toch zit de oorzaak van lean PCOS niet altijd in de verkeerde voeding. Een schoolvoorbeeld hiervan is het supermodel Romee Strijd. Een prachtige vrouw die jarenlang als lingeriemodel voor het ondergoedmerk Victoria’s Secret op catwalk liep. Ze was voor haar werk super slank, at ontzettend gezond en sportte veel. Toch heeft zij ook PCOS.


Romee Strijd zei dit er zelf over:

‘In mijn geval werd PCOS veroorzaakt doordat mijn lichaam in vecht- of vlucht stand stond omdat mijn lichaam continu gespannen was’, legt het model uit. ‘Ik heb me mentaal nooit enorm gestrest gevoeld, dus dat was lastig voor me om te begrijpen. Mijn leven bestond uit reizen, elke dag sporten en supergezond eten. Ik denk dat ik mijn lichaam te veel onder druk heb gezet. Elk lichaam is anders, en ik gok dat mijn gewicht niet goed was voor de mijne, dat het daardoor niet goed kon functioneren en ook het continu reizen niet aankon.’ (3)


Naast voeding is ook stress een hele grote veroorzaker van PCOS. Zoals Romee zelf al zegt kan deze stress zowel mentaal als fysiek zijn. De stresshormonen die naar aanleiding van fysieke of mentale stress aan het werk gaan zijn namelijk hetzelfde, adrenaline en cortisol. En met name cortisol, die zijn werk doet als er langdurige stress is, is hier de boosdoener.


Mentale stress is inmiddels bekend bij velen. Deze vloeit veelal voort uit drukke banen, veeleisende levens met werk, kinderen en vrienden. Weinig tijd om stil te staan en zo nu en dan verdrietige levensgebeurtenissen.


Minder bekend fysieke stress. Dit is stress die je lichaam voelt als je te vaak, te lang en te intensief sport. Maar ook als je te weinig eet of te lang ongezond eet. Heel cliche maar ook hier draait het dus om maat houden.


Enkele tips:

  • Doe krachtsport in plaats van duursport (zoals hardlopen).

  • Je sport te hard wanneer je niet meer normaal kan praten en buiten adem bent.

  • Als je begint met sporten begin dan echt vanuit je eigen niveau en laat je niet gek maken door wat je in de sportschool ziet.

  • Beweeg of sport voordat je een maaltijd eet (in plaats van er na). Dit is zeer goed voor de opname van de suikers die je in de maaltijd er na eet.

Heb jij lean/skinny PCOS en wil jij hulp om dit onder controle te krijgen? Neem dan contact op.

Liefs,

Sabrina87 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page