Zoeken
  • Sabrina Karskens

PCOS en D-Chiro-Inositol (DCI)

Bijgewerkt op: 14 meiBij PCOS zijn de hormonen uit balans. Om de hormonen weer in balans te krijgen kan het helpen om naast de juiste levensstijl ook supplementen te slikken. Misschien wel het bekendste en meest effectieve supplement voor PCOS is D-Chiro-Inositol. Maar wat is D-Chiro-Inositol en wat doet het?


Wat is D-Chiro-Inositol?

D-Chiro-Inositol is een B-vitamine en een lichaamseigen stof. We kunnen het uit eten halen zoals bijvoorbeeld uit boekweit, pompoen en kikkererwten. Al zijn dit maar hele kleine hoeveelheden. Voor D-Chiro-Inositol supplementen wordt de stof veelal gewonnen uit de peulen van de Johannesbroodboom. Er zijn 9 verschillende soorten inositols en D-chiro-Inositol is daar een van.


Wat doet D-Chiro-Inositol?

DCI zorgt er voor dat het lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Insuline zorgt er op zijn beurt weer voor dat dat je cellen de glucose uit je bloed gaan opnemen. Met andere woorden, insuline haalt je bloedsuikerspiegel naar beneden. D-Chiro-Inositol kan door de gevoeligheid voor insuline te verhogen dus helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.


D-Chiro-Inositol en PCOS

Het overgrote deel van de vrouwen met PCOS heeft te kampen met insulineresistentie. Insulineresistentie veroorzaakt een hoop van de meest bekende PCOS klachten. Denk bijvoorbeeld aan moeilijk kunnen afvallen en de welbekende lovehandles, een te hoog testosteron gehalte wat weer zorgt voor acne en overbeharing en een uitblijvende menstruatie. Doordat DCI er voor zorgt dat de gevoeligheid van het lichaam voor insuline beter wordt zal de bloedsuikerspiegel stabieler blijven en de PCOS symptomen af.


DCI is een lichaamseigen stof dus waarom zou je het dan bij moeten slikken? Helaas is bij vrouwen met PCOS gevonden dat ze veel lagere hoeveelheden D-Chiro-Inositol in hun lichaam hebben. Ook wordt DCI wel 6 keer sneller uitgescheiden door vrouwen met insulineresistentie. Het suppleren van DCI werkt daarom erg goed bij vrouwen met PCOS. (1)


Inmiddels is de effectiviteit van D-Chiro-Inositol ook wetenschappelijk onderzocht en daar zijn zeer veelbelovende resultaten uit gekomen. In de publicatie van Nestler et al. (1999) werd met het toedienen van 1200mg DCI bij 19 van de 22 patiënten met PCOS een ovulatie opgewekt. Bij de patiënten die het placebo middel kregen was dat maar bij 6 van de 22 het geval. Daarnaast werden ook dalingen van de glucosespiegel en het testosteron in het bloed gevonden. (2)


Uit een pas gepubliceerd onderzoek (Mendoza et al. 2020) is daarnaast ook nog gebleken dat een hoge dosis van DCI zorgt voor een betere kwaliteit van de eicel bij vrouwen met PCOS die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergingen. Erg belangrijk dus als je een kinderwens hebt! (3)


Bij vrouwen met PCOS die voor minimaal 8 weken DCI slikken zijn de volgende resultaten gevonden (4, 5, 6, 7, 8)


  • De gevoeligheid voor insuline verbeterd. De ovulatie frequentie neemt hierdoor toe waardoor de kans op een natuurlijke zwangerschap vele malen groter is. Er vindt gewichtsverlies plaats, met name bij de buik en lovehandles. Meer energie en minder stemmingswisselingen. Ook neemt het progesteronniveau toe.

  • Een afname van het testosteron in het bloed. Hierdoor neemt acne af, vermindert overbeharing en vermindert haaruitval.

  • Bij een te hoge bloeddruk werd deze verlaagd.

  • Het LDL-cholesterol (schadelijk voor de gezondheid) nam af en het HDL-cholesterol (goed voor de gezondheid) nam toe.


Waar te koop?

De hoogste dosering van 600mg D-Chiro-Inositol per capsule tegen de beste prijs is te koop op www.pcossupplementen.nl. Hier vind je alle supplementen die voor PCOS geschikt zijn. Je vindt DCI hier. Het is DCI van het A-merk Caronositol®. Er wordt bij het verwerken van de DCI geen oplosmiddelen gebruikt en de capsules zijn geschikt voor zowel vegetariërs als veganisten.


Dosering

Als je 60 kilo of lichter bent neem je 1 capsule per dag. Bij een gewicht tussen de 60 en 120 kilo neem je 2 capsules. Bij een gewicht boven de 120 kilo neem je 3 capsules per dag. Deze kan je het beste innemen voor de maaltijd met een glas water.


Wil jij hulp bij het uitzoeken van de juiste supplementen en PCOS onder controle krijgen? Neem dan contact op.


Liefs,


Sabrina


1.787 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven