top of page
Zoeken
  • Sabrina Karskens

PCOS en anticonceptie

PCOS en anticonceptie

Welke vorm van anticonceptie is het meest geschikt als je PCOS hebt? Dat is een veelgestelde vraag waarvan het antwoord per vrouw kan verschillen. Er zijn verschillende factoren die meespelen in het maken van een anticonceptie keuze als je PCOS hebt. Ik vertel je graag mijn overwegingen in het maken van een keuze. Zelf heb ik 14 jaar lang de anticonceptiepil geslikt. Ik had als puber ontzettend veel last van acne en werd maar twee keer per jaar ongesteld. Daarom schreef de huisarts de diane-35 pil voor en later werd dit de Jasmin pil. Mijn huid klaarde op, mijn haar werd mooi vol en mijn cyclus regelmatig. Het voelde als de wonderpil. Na al die jaren aan de pil te hebben gezeten liep ik rond met het gevoel dat mijn hoofd constant vol watten zat en had ik last van stemmingswisselingen. Ik begon mij af te vragen of dit door de pil kwam en werd steeds nieuwsgieriger of er wat zou veranderen als ik zou stoppen. Zo gezegd zo gedaan. Ik stopte met pil. De watten in mijn hoofd verdwenen en mijn humeur verbeterde en werd veel stabieler. Heel fijn, maar tegelijkertijd kwam mijn acne in zijn volle glorie terug en werd ik na drie maanden ongesteld om vervolgens volledig uit te blijven. Na een half jaar ben ik naar de huisarts gegaan die mij doorverwees naar het ziekenhuis. Daar werd de diagnose PCOS gesteld. Er werd verteld dat het belangrijk is om toch zo nu en dan een ongesteldheid te hebben omdat het slijmvlies in de baarmoeder met enige regelmaat (zo’n 2 – 4 keer per jaar) afgestoten moet worden zodat deze niet te dik wordt. Als deze te dik wordt neemt het risico op baarmoederkanker toe. Daarnaast verlaagt de pil het testosteronniveau (mannelijk hormoon) in het bloed waardoor symptomen als overbeharing, acne en haaruitval minder worden. Daarom wordt vrouwen met PCOS die geen kinderwens hebben vaak aangeraden om weer terug aan de pil te gaan of een hormoonspiraal te nemen. Er wordt dan kunstmatig een bloeding opgewekt waardoor het baarmoederslijmvlies afgestoten wordt en PCOS symptomen verminderen. Zo ook bij mij werd het advies gegeven om weer terug aan de Jasmin pil te gaan. Met een recept op zak ben ik naar huis gegaan en ik heb daar meerdere dagen zitten wikken en wegen of ik inderdaad weer aan de pil wilde gaan. Ik voelde mij immers wel stukken beter zonder de pil, al wogen de acne en onregelmatige cyclus mentaal ook erg zwaar. Ik heb in die dagen online veel research gedaan naar alternatieven en steeds kwam weer naar boven dat je met leefstijlaanpassingen ook iets aan PCOS kan doen. Dit zou er ook voor kunnen zorgen dat de menstruatie weer op gang komt en klachten als acne verdwijnen. Uiteindelijk hetzelfde resultaat als de pil, zonder de negatieve bijwerkingen van de pil. Wat uiteindelijk de doorslag gaf om niet terug te gaan aan de pil was het gevoel dat de pil alle signalen van mijn lichaam onderdrukt die aangeven dat het niet goed gaat. Niet ongesteld worden, acne, haaruitval waren allemaal signalen dat ik niet gezond was. De pil zou deze symptomen wel weghalen maar niet de oorzaak. En ik wilde niet dat de symptomen weg zouden gaan, ik wilde een gezond lijf hebben. Zelf wilde ik dus liever geen hormonale anticonceptie omdat mijn hormonen al overhoop lagen. Ook toen ik mijn PCOS en daarmee mijn hormonen weer in balans kreeg wilde ik hormonale anticonceptie vermijden om de hormoonbalans niet weer te verstoren. Maar wat dan wel? Hormoonvrije anticonceptie Ik ben op zoek gegaan naar de opties voor anticonceptie zonder hormonen. Voor mij persoonlijk waren er een paar opties die al vrij snel afvielen zoals bijvoorbeeld het pessarium en het vrouwencondoom. De volgende opties bleven open:

  1. Het koperspiraaltje

  2. Het condoom

  3. Cyclus bijhouden

Een koperspiraaltje is een hele goede optie als er geen kinderwens is en die er de komende jaren ook nog niet zal zijn. Met 99% betrouwbaarheid is het een van de veiligste opties. Het plaatsen wordt vaak wel als vervelend ervaren maar hij zit er daarna wel voor 5 tot 10 jaar in. Een condoom is iets minder betrouwbaar met een kans van 2% tot 5% op een zwangerschap dan een spiraaltje. Wel heb je hiermee de vrijheid om van de ene op de andere dag toch aan een kinderwens te gaan beginnen. Het bijhouden van je cyclus en daarmee je vruchtbare en niet vruchtbare dagen is een stuk controversiëler. De kans op een ongewenste zwangerschap is met deze methode vele malen hoger met 93%. Er zijn meerdere aanbieders zoals Natural Cycles en Daysy 2.0 waarbij elke ochtend de temperatuur onder de tong gemeten wordt en daarmee berekend kan worden wanneer de eisprong is. Dit kan erg handig werken als er wel een kinderwens ontstaat want dan weet je meteen wanneer je eisprong is. Bij vrouwen met PCOS is er in dit geval wel een extra kanttekening. Doordat de cyclus vaak erg onregelmatig is is deze manier van anticonceptie nog veel minder betrouwbaar. De 93% betrouwbaarheid gaat dus waarschijnlijk niet eens op als je PCOS hebt. Persoonlijke situatie Welke optie geschikt is hangt denk ik heel erg van de persoonlijke situatie af. Mijn vriend en ik hebben het destijds uitvoerig besproken en zijn voor het bijhouden van de cyclus gegaan met Natural Cycles. Mijn cyclus is met de jaren door het aanpassen van mijn leefstijl stabiel geworden en daardoor was deze manier van anticonceptie wel een optie voor ons. Wij waren ook al jaren samen, hadden het financieel stabiel en een kindje zou ook in ons huis er bij passen. Ook al was er weliswaar nog geen concrete kinderwens, we hebben de risico’s wel doorgesproken en daar een bewuste keuze in gemaakt. Toen wij uiteindelijk wel besloten voor kinderen te gaan heeft dit erg in ons voordeel gewerkt want de eerste maand werd ik meteen zwanger. Iedereen zijn situatie is anders en daarom is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag welke anticonceptie het beste is voor vrouwen met PCOS. Hormonale anticonceptie of niet-hormonale anticonceptie is denk ik de eerste keuze die je voor jezelf moet maken. Als je hier een keuze in hebt gemaakt blijven er opties over waarvan het per persoon verschilt wat past en wat niet past in het leven op dat moment. Hopelijk ben je geholpen met mijn verhaal en de overwegingen die ik hierin heb gemaakt. Wil je meer informatie over anticonceptie en PCOS of wil je hulp om jouw PCOS klachten onder controle te krijgen? Neem dan contact op via het contactformulier. Liefs Sabrina


2.780 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page