top of page
Zoeken
Sabrina Karskens

Insulineresistentie

Een van de allerbelangrijkste oorzaken van PCOS is insulineresistentie. Ongeveer 90% van de vrouwen met PCOS heeft hier dan ook last van. Gelukkig kan je hier zelf verandering in brengen!

Wat doet insuline?

Zodra je iets eet zoals bijvoorbeeld suiker of koolhydraten gaat insuline er voor zorgen dat je bloedsuikerspiegel op niveau blijft. Als je bloedsuikerspiegel na het eten stijgt dan gaat je lichaam insuline produceren zodat je cellen open gaan staan voor glucose (de suiker in je bloed). Je cellen nemen de glucose op waardoor je bloedsuikerspiegel weer zakt.

Dit werkt helaas niet bij iedereen even goed. Je lichaam kan namelijk ongevoelig, oftewel resistent worden voor insuline.

Wat is insulineresistentie?

Bij insulineresistentie zijn lichaamscellen als het ware ongevoelig geworden voor het hormoon insuline. De insulinereceptoren reageren niet meer goed op de aangeboden insuline. Je lichaam moet insuline gaan overproduceren om toch een reactie van de cellen te krijgen. Als je lichaam insuline over produceert gaat het ook testosteron in de eierstokken overproduceren met allemaal vervelende PCOS symptomen als gevolg. In het ergste geval kan het zelfs tot diabetes type 2 lijden.

Heb ik insulineresistentie?

Insulineresistentie is te herkennen aan een aantal symptomen. Herken jij je hier in?

  • Een sterk verlangen naar suiker of koolhydraten

  • Voornamelijk aankomen rond de buik en lovehandles

  • Moeilijk gewicht kunnen verliezen

  • Je trillerig en duizelig voelen als je te lang niet eet

  • Iets zoets na een maaltijd willen

  • Veel last hebben van vermoeidheid

  • Moe zijn na het eten

  • Last hebben van stemmingswisselingen

Wat te doen aan insulineresistentie?

Als je last hebt van insulineresistentie kun je hier gelukkig heel veel aan doen! De juiste voeding eten is erg belangrijk. Misschien nog wel belangrijker is de verkeerde voeding laten staan.

  • Glycemische Index

Probeer voeding te eten met een lage Glycemische Index. Voeding die laag op de Glycemische Index scoort zal minder invloed hebben op je bloedsuikerspiegel met als gevolg dat je lichaam ook minder insuline hoeft te gaan produceren. Dit sluit dus sowieso al producten met toegevoegde suikers uit zoals koek en snoep, maar ook producten met ‘snelle’ koolhydraten. Denk bijvoorbeeld aan wit brood, witte rijst en aardappelen.

  • Eet genoeg vezels en vet

Vezels en vet zorgen er voor dat je bloedsuiker minder piekt. In fruit zit vrij veel suiker, maar doordat er ook veel vezels in fruit zitten piekt je bloedsuiker minder dan wanneer je een taartje snoept. Ook vet zorgt er voor dat je bloedsuikerpiek afgestompt wordt. Zorg dan wel dat dit goede vetten zijn. Neem bijvoorbeeld walnoten bij je maaltijd die veel goede vetten bevatten. Of smeer op je appel een klein beetje suikervrije notenpasta.

  • Eet niet te vaak

De vaker je eet, de vaker je bloedsuikerspiegel weer omhoog schiet en je lichaam weer insuline moet gaan produceren. Probeer de tussendoortjes dus te laten staan. Bij mij heeft intermittent fasting erg geholpen waarbij ik nog maar twee keer per dag at tussen 12.00 en 20.00.

  • Voedingssupplementen

Er zijn enkele voedingssupplementen waar je baat bij kan hebben als je last hebt van insulineresistentie.

  • Bewegen

Probeer voor de maaltijd te bewegen. Hierdoor kan je lichaam veel makkelijke glucose opnemen uit je bloed na de maaltijd. Er hoeft daardoor dus veel minder insuline aangemaakt te worden.

Hopelijk kan je met deze adviezen aan de slag. Mocht je meer hulp willen om insulineresistentie de baas te worden dan help ik je graag. Neem dan contact op via het contactformulier.

Liefs Sabrina





437 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page