We zijn ons er niet echt van bewust maar wij komen allemaal elke dag met hormoonverstorende stoffen in aanraking. Ze zijn overal om ons heen, in de lucht, in het water, onze voeding en crèmes. De hormoonhuishouding kan behoorlijk in de war geschopt worden door deze stoffen. Bij PCOS is de hormoonhuishouding vaak al verstoord dus daarom extra belangrijk om je bewust te zijn van deze stoffen.
Wat zijn hormoonverstorende stoffen? Hormoonverstorende stoffen zijn stoffen die het evenwicht van onze hormoonbalans in de war kan brengen. Dit kunnen zowel natuurlijk als door de mens gemaakte stoffen zijn. Je kan hormoonverstorende stoffen ook bewust nemen, denk bijvoorbeeld maar aan de pil. Maar vaak krijgen we hormoonverstorende stoffen binnen zonder dat we hier bewust van zijn.
Zo zijn er chemicaliën die gebruikt worden in de landbouw en industrie die bekend staan als hormoonontregelende chemicaliën. Ze kunnen invloed hebben op de productie van onze hormonen, de manier waarop ze aan receptoren hechten en de manier waarop hormonen met elkaar interacteren.
Een van de bekendste chemicaliën met hormoonverstorende eigenschappen is bisphenol A (BPA). BPA wordt voornamelijk veel gebruikt in de productie van plastic en heeft een sterke relatie met PCOS. Dit komt doordat BPA de werking van oestrogeen imiteert en kan daardoor oestrogeenreceptoren activeren of blokkeren in de eierstokken, baarmoeder en hersenen. BPA vermindert daarbij ook nog de activiteit van enzymen die testosteron in het lichaam afbreken. BPA’s hebben niet alleen invloed op onszelf maar ook op ons nageslacht. Zwangere vrouwen, kinderen en embryo’s zijn dan ook extra gevoelig.
Hormoonverstorende stoffen zijn overal om ons heen. Toch kunnen we wel zorgen dat ons blootstelling aan deze stoffen zo min mogelijk maken. Zeker bij PCOS wil je hier bewust van zijn.
Tips om de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen te verminderen:
Voeding
Probeer zo veel mogelijk biologisch voedsel te kopen. Als je niet volledig biologisch kan of wil gaan zorg dan dat je het in ieder geval voor de volgende producten doet aangezien deze vaak de meeste chemicaliën bevatten: Appels, selderij, cherry-tomaatjes, komkommers, druiven, perziken, nectarines, aardappelen, spinazie, aardbeien, paprika’s en boerenkool.
Schil groente en fruit als ze niet biologisch zijn.
Koop vlees zoveel mogelijk gras gevoed en biologisch.
Seizoensproducten en streekproducten hebben vaak minder chemicaliën nodig omdat ze niet vers hoeven te blijven tijdens een lang transport.
Plastic
Probeer het gebruik van plastic zo veel mogelijk te vermijden. Plastic bakjes of drinkbekers zijn er vaak ook in glas of roestvrij staal dus koop die.
Warm maaltijden niet op in plastic bakjes. Chemicaliën uit het plastic kunnen op die manier in je voeding terecht komen.
Hergebruik geen plastic flesjes. De BPA’s komen er gedurende de tijd steeds meer uit het plastic in je drinken terecht.
Vermijd ingeblikt voedsel.
Gebruik voor kinderen of baby’s geen plastic flesjes maar een flesje van glas of roestvrij staal.
Gebruik bij het koken keukengerei van roestvrij staal of glas.
Verzorgingsproducten en huishoudproducten
Vermijd producten waar parabenen inzitten.
Vermijn BHA en BHT die vaak in gezichtscrèmes en make-up zitten.
Vermijd gebleekte koffiefilters. Hier kan dioxine in zitten en dit is een grote hormoonverstoorder.
Gebruik geen pesticiden bij het tuinieren.
Hormoonverstorende stoffen compleet vermijden is onmogelijk. Maar met deze tips wordt hopelijk het bewustzijn over de hormoonverstorende stoffen om ons heen wel vergroot.
Wil je hulp bij het onder controle krijgen van jouw PCOS? Neem dan contact op via het contactformulier.
Liefs Sabrina
Comments